Βιογραφικό

Βιογραφικά στοιχεία


Η Νάντια Βαλαβάνη (Βαλαβάνη Όλγα-Νάντια) γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης στις 16 Αυγούστου 1954.

Είναι συγγραφέας και οικονομολόγος, πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΣΟΕΕ).

Εργάστηκε ως μεταφράστρια και από το 1992 μέχρι σήμερα σε ασφαλιστική εταιρεία, ενώ επί μία δεκαετία, από το 1996 μέχρι το 2005, ήταν Διευθύντρια οικογενειακού ξενοδοχείου στην Κρήτη.

Ζει στην Αθήνα και έχει ένα γιο και μια κόρη.

Ήταν παντρεμένη και σύντροφος από τις 21.4.1975, επί σχεδόν 40 χρόνια μέχρι το θάνατο του στις 2.11.2014, με τον δικηγόρο-εργατολόγο Δήμο Τσακνιά - υπεύθυνο έκδοσης του παράνομου «Οδηγητή» (1971-1974), αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ μέχρι το 1989 και ιδρυτικό μέλος τόσο του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς (1999), μέσα απ’  τον οποίο προέκυψε ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ – σταθερά ως ανένταχτος.

Μαθήτρια στο Ηράκλειο Κρήτης, από κοινού με φίλες και συμμαθήτριες της, ανάπτυξε αυθόρμητη αντιδικτατορική δραστηριότητα. Από τα 18 της συμμετείχε στο μαζικό και στο παράνομο αντιδικτατορικό κίνημα (ΑντιΕΦΕΕ-ΚΝΕ).

Συνελήφθη το Φεβρουάριο 1974 και μετά από πολύμηνη ανάκριση παραπέμφθηκε στο Ειδικό Στρατοδικείο με τον α.ν.509, κατηγορούμενη κυρίως για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Αποφυλακίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού με την κατάρρευση της χούντας, τέλος Ιουλίου 1974.

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης

Στις πρώτες φοιτητικές εκλογές της μεταπολίτευσης (Νοέμβριος 1974) εκλέχτηκε Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας». Πήρε μέρος στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ και εκλέχτηκε μέλος του Εθνικού Συμβούλιου της (Ιούνιος 1975). 

Συμμετείχε σε όλους τους μεταπολιτευτικούς αγώνες και χρημάτισε μέλος του Γραφείου και της Γραμματείας του ΚΣ της ΚΝΕ και αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ το οποίο αποχώρησε το 1989 (κυρίως λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Τζαννετάκη).

Έκτοτε και μέχρι το 2007, που προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ ως ανένταχτη, συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου.

Στα χρόνια των μνημονιακών πολιτικών υπήρξε ιδρυτικό μέλος και συμμετείχε σε πολιτικά ενωτικά μετωπικά σχήματα και σε κινήσεις καλλιτεχνών. 

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-74 και της Δημοτικής Κίνησης Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι. Είναι επίσης μέλος του Οικονομικού Επιμελητήριου, της Διεθνούς Αμνηστίας και της IBS (Διεθνούς Ένωσης για τον Μπρεχτ).

Από το 2005 σε συνεργασία με εξαιρετικούς καλλιτέχνες είχε την ιδέα,  σχεδίασε και συμμετείχε σε 6 παραστάσεις λόγου, μουσικής και video-art. 

Το συγγραφικό της έργο

Μεταξύ των βιβλίων της συγκαταλέγονται η αναδρομική ποιητική συλλογή «Η μεγάλη εποχή» (2009) και η συλλογή δοκιμίων και άρθρων «Ψωμί και τριαντάφυλλα – Θέματα τέχνης και πολιτικής» (2011).

Το τελευταίο της βιβλίο είναι «Η Αρπαγή της Ελλάδας - Χρέος και Ιδιωτικοποιήσεις – Ένα Κοινοβουλευτικό Χρονικό» (2015), βασισμένο στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι και το τέλος του 2014 με αντικείμενο τη συστηματική λεηλασία και διάλυση της χώρας, της κυριαρχίας της, της ζωής του λαού της, του δημόσιου πλούτου της, με πρόσχημα το «απύθμενο» δημόσιο χρέος.

Ασχολείται συστηματικά με τη μελέτη του έργου του Μπρεχτ (μεταφράσεις, δοκίμια, το βιβλίο «Μπέρτολτ Μπρεχτ – Κριτικές προσεγγίσεις», διαλέξεις, παραστάσεις).

Πολυάριθμα πολιτικά άρθρα και θεωρητικά κείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, στις εφημερίδες της αριστεράς, σε επιστημονικά περιοδικά και σε περιοδικά τέχνης.

Στη  Βουλή

Υπήρξε υποψήφια με το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2007 στο Ηράκλειο και του 2009 στη Β΄ Αθηνών (και στις δύο περιπτώσεις, πρώτη αναπληρωματική).

Πρωτοεκλέχτηκε με το ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και επανεκλέχτηκε τόσο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 όσο και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2014 διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και υπεύθυνη για την παρακολούθηση, από μεριάς της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης των ιδιωτικοποιήσεων. Τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2012 και 2013 ήταν Ειδική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 και 2014 αντίστοιχα. 

Έχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Από το Μάρτιο του 2014 και μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 υπήρξε Υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Υπουργείο Οικονομικών

Από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 η Νάντια Βαλαβάνη διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών. Στο σύντομο χρονικό διάστημα της υπουργικής της θητείας και αξιοποιώντας την ιδιότητα της αυτή έφερε στη Βουλή κρίσιμα οικονομικά και φορολογικά νομοσχέδια και προχώρησε πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο ν’ ανακουφιστούν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα να συγκεντρωθούν έσοδα κατά το διάστημα μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου.

-      Ξεχωρίζει η λεγόμενη «ρύθμιση εξπρές» (στον Ν. 4320/2015 ) και η πολύ ουσιαστικότερη «ρύθμιση έως 100 δόσεις» (στον Ν. 4321/2015) που πέτυχε την ελάφρυνση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους  - η πλειοψηφία των οποίων παρέμενε «αιχμάλωτη» για οφειλές μέχρι 3.000 και 5.000 ευρώ  - αλλά και την οικονομική ανακούφιση για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στη ρύθμιση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την ημέρα της λήξης της θητείας της συνολικά 1 εκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή, πάνω από το ένα τέταρτο των 3,9 συνολικά εκατομμυρίων οφειλετών, φυσικά πρόσωπα στη μεγάλη τους πλειοψηφία αλλά και μερικές δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, εντάχθηκαν στη ρύθμιση. Συνολικά ρυθμίστηκαν 7,5 δισ. χρέους και στα δημόσια ταμεία εισέρευσαν καθαρά έσοδα πάνω από 1 δις ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, μέχρι το τέλος του 2015 το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε από τη ρύθμιση συνολικά έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ  θα εξακολουθούσε να εισπράττει εκατομμύρια κάθε χρόνο μέχρι  και το 2023. Αυτά μέχρι την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, οπότε στα «προαπαιτούμενα» συμπεριλήφθησαν εκδικητικά μέτρα, που υπονομεύουν  τη ρύθμιση  κάνοντας δύσκολη  τη συνέχιση της, σ’ ένα βάθος χρόνου, για το μεγαλύτερο  μέρος όσων συμμετέχουν σήμερα.
-      Με το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο (Ν.4330/2015) που έφερε στη Βουλή, ρυθμίστηκαν μεταξύ άλλων  ζητήματα φορολόγησης περιστασιακά απασχολούμενων με πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, νέων παιδιών μ’ έσοδα αποκλειστικά από τόκους και νοίκια, αγροτών και ομογενών κατοίκων εξωτερικού (κατάργηση τεκμηρίων, αφορολόγητο υπό προϋποθέσεις, εφόσον δεν υπήρχε επιχειρηματική δραστηριότητα), ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση, που επέφερε ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ακόμα και σε όσους κέρδιζαν ελάχιστα, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, και θα εφαρμοζόταν για πρώτη φορά για τα εισοδήματα του 2014.
-      Ειδικότερα για τους αγρότες, (Ν.4328/2015 και στον Ν.4330/2015) επί θητείας της, μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η φορολόγηση για το σύνολο των αγροτικών και πτηνοτροφικών αποζημιώσεων (αντί για φορολόγηση 13% από το πρώτο €), καθιερώθηκαν ως αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ (φορολογούνταν επίσης από το πρώτο €) και καταργήθηκε η φορολόγηση της ιδιόχρηση και της  δωρεάν παραχώρησης των αγροτικών εκτάσεων και των αγροτικών εγκαταστάσεων σε παιδιά, συζύγους κλπ. επί της αντικειμενικής αξίας των αγροτεμαχίων τους. Επιπλέον, μειώθηκε στο μισό (1/2) η προκαταβολή του φόρου των αγροτών, αφού από 55% περιορίστηκε στο 27,5% για τους ενήλικες και από 27,5% στο 13,75% για τους νέους αγρότες - ρύθμιση που καταργήθηκε  με διάταξη του Τρίτου Μνημόνιου.

Λίγες ώρες μετά την έκβαση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες, το πρωί της 13.7.2015 η Νάντια Βαλαβάνη υπέβαλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την παραίτηση της από μέλος της Κυβέρνησης. Στο κείμενο της επιστολής παραίτησης, που παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου, εξηγούσε μεταξύ άλλων για τη συμφωνία που μόλις είχε υπογράψει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι: «…η «συνθηκολόγηση» είναι τόσο συντριπτική, που δε θα επιτρέψει ανασύνταξη δυνάμεων. Και η επιδείνωση, με δική μας υπογραφή, της κατάστασης ενός εξαντλημένου λαού εκεί που πήγαινε να σηκώσει κεφάλι, θα αποτελέσει «ταφόπλακα», για πολλά χρόνια, οποιωνδήποτε δυνατοτήτων χειραφέτησης του». 

Για ένα πλατύ εκλογικό μέτωπο της Λαϊκής Ενότητας

Έχοντας καταψηφίσει τα δύο κείμενα με τα προαπαιτούμενα (11/7/2015 και 15/7/2015 ) και το Τρίτο Μνημόνιο (14-8-2015) στη Βουλή, στις 28 Αυγούστου 2015, συμπαρατάσσεται ως ανένταχτη με την προσπάθεια συγκρότησης του πλατιού εκλογικού μετώπου της Λαϊκής Ενότητας, σταθερά ενάντια στις πολιτικές που τα τελευταία πέντε χρόνια καταστρέφουν το λαό και τη χώρα, τις οποίες «τσιμεντάρει» το Τρίτο Μνημόνιο.

Στη δήλωση συμπαράταξης της με τη Λαϊκή Ενότητα τονίζει ότι στόχος είναι το Μέτωπο αυτό να εκφράσει το «όλον» ΟΧΙ, δηλαδή όλους τους Έλληνες πολίτες που, και με τους φόβους και με τις αμφιβολίες τους, έκαναν το μεγάλο ριζοσπαστικό άλμα  με το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου 2015. 

Υπογραμμίζει επίσης ότι χρειάζεται ένα απλό, ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα μπορέσει να εξηγήσει το πως θα γίνει δυνατό να υπάρξει μια πραγματική, σημαντική και ισχυρή  αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή μετά τις εκλογές -   τέτοια που να εξασφαλίσει τελικά όρους διαφυγής από τη φυλακή των Μνημονίων και αποκατάστασης της ελπίδας και της  ανάτασης,  που γνωρίσαμε τους πρώτους μήνες  μετά το Γενάρη του 2015.

Βιογραφικό Βιογραφικό Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 1:50:00 π.μ. Rating: 5