Συνέντευξη στην τηλεόραση του "The Press Project" (1.9.2015) : "Αν δεν υπήρχε η ΛΑΕ δεν θα υπήρχε η φωνή του ΟΧΙ στη Βουλή"














Μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα και ολόκληρη τη συνέντευξη στον ακόλουθο σύνδεσμο: 

http://www.thepressproject.gr/article/80849/O-SURIZA-pou-kserame-katerreuse-politika

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε κατέρρευσε πολιτικά»


Μιλώντας στην τηλεόραση του ΤΡΡ, η Νάντια Βαλαβάνη δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με την μορφή που τον ξέραμε τελείωσε από τη στιγμή που έφερε μνημόνιο, χαρακτήρισε σφαγείο τη Σύνοδο Κορυφής στην οποία έκλεισε η συμφωνία, τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για μετατροπή πρώην συντρόφων της σε Ταλιμπάν υπέρ του μνημονίου
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε κατέρρευσε πολιτικά. Θα ξαναφτιαχτεί αλλά θα είναι πλέον ένα διαφορετικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι μοναδικό, αλλά αυτή τη στιγμή στηρίζει μνημόνια και καθορίζεται από την πολιτική που υπηρετεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε τελείωσε από τη στιγμή που έφερε το μνημόνιο.

Σφαγείο η Σύνοδος Κορυφής


Η κ. Βαλαβάνη τόνισε ότι «στις 12 - 13 Ιουλίου δεν πουλήθηκε η υπόθεση», αλλιώς και η ίδια θα εκφραζόταν διαφορετικά. Ωστοσο σημείωσε ότι «στις Βρυξέλλες (Σύνοδος Κορυφής) ήταν σφαγείο και η ελληνική αντιπροσωπεία αφέθηκε να σφαγιαστεί. Αυτό που έγραψα στο γράμμα της παραίτησης μου ήταν ότι δεν είναι ντροπή να κάνεις συνθηκολόγηση, αλλά με τον όρο να συγκεντρώσεις τις δυνάμεις σου για να μπορέσεις στη συνέχεια να ανακάμψεις.

Έχουμε όλοι μια πολιτική εμπειρία από τα μνημόνια, μπορούμε να καταλάβουμε ότι μπορούσε να υπάρξει σχέδιο απεμπλοκής από τα μνημόνια, έστω και σε 2-3 χρόνια. Όμως αυτή η συμφωνία δεν οδηγεί σε αυτό αλλά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Εγώ δεν πάσχω από σύνδρομο ιδεολογικής καθαρότητας, καταλαβαίνω ότι έπρεπε να γίνουν συμβιβασμοί, αλλά να υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Οποιοδήποτε συμβιβασμό, που μπορούσε να είναι έντιμος θα τον δεχόμουν, φτάνει να είχε κατεύθυνση απεμπλοκής από το μνημονιακό καθεστώς. Για μένα ήταν εξίσου καθαρό πως ούτε η σοκαριστική συμφωνία Γιουνκερ, ούτε η πρόταση που πήρε η κυβέρνηση μπορούσε να εφαρμοστεί. Οι 46 σελίδες θα ήταν το ακρότατο όριο που θα μπορούσα να ψηφίσω αν δεν υπήρχε άλλη λύση», ωστόσο σημείωσε ότι μετά το δημοψήφισμα «δεν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε αυτές στην περίπτωση ενός ΟΧΙ».

Δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ η Λαϊκή Ενότητα


Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο συνεργασίας της Λαϊκής Ενότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε αρνητική καθώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. «Δεν γίνεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πολιτική που υπηρετείς σε καθορίζει. Η Λαϊκή Ενότητα  είναι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ που όχι απλώς καταψήφισε, αλλά αποφάσισε ότι μέσα σε μια μνημονιακή βουλή πρέπει να υπάρξει μια αντιμνημονιακή αντιπολίτευση». Σύμφωνα με την ίδια, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από την καταγγελία αλλά «πολύ γρήγορα θα περάσει σε θέσεις επιθετικής υπεράσπισης του μνημονίου. Φοβάμαι ότι παλιοί μου σύντροφοι θα γίνουν "Ταλιμπάν" (του μνημονίου)», είπε χαρακτηριστικά.

Βοήθησε σημαντικά η ρύθμιση των 100 δόσεων


Σχετικά με την ρύθμιση των 100 δόσεων, δήλωσε ότι «απάντησε σε μια βαθιά κοινωνική ανάγκη και θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ περισσότερο
Η ρύθμιση των 100 δόσεων θεωρήθηκε από τους δανειστές ότι ήταν μονομερής ενέργεια. Μου μεταφέρθηκε ότι το ΔΝΤ είπε πως δεν θέλει ρύθμιση των δόσεων. Η ρύθμιση των 100 δόσεων απάντησε σε μια πολύ βαθιά κοινωνική ανάγκη, βοήθησε ώστε να ρυθμιστούν μικρά χρέη και να μην κυνηγάν τον άλλον, ούτε να του παγώνουν τις λίγες καταθέσεις για 3.000. 
Μπήκε περίπου 1 εκατομμύριο κόσμος και ρυθμίστηκαν συνολικά 7,5 δισ. χρέη. Η ρύθμιση τινάζεται πλέον στον αέρα γιατί αν κάνεις καινούρια χρέη χάνεις τη ρύθμιση. Είχα την άποψη ότι πρέπει να ανακουφιστούν εκατομμύρια άνθρωποι και αυτό θα γινόταν αν δεν σταματούσε η ρύθμιση».
 
Συνέντευξη στην τηλεόραση του "The Press Project" (1.9.2015) : "Αν δεν υπήρχε η ΛΑΕ δεν θα υπήρχε η φωνή του ΟΧΙ στη Βουλή" Συνέντευξη στην τηλεόραση του "The Press Project" (1.9.2015) : "Αν δεν υπήρχε η ΛΑΕ δεν θα υπήρχε η φωνή του ΟΧΙ στη Βουλή" Reviewed by Νάντια Βαλαβάνη on 12:50:00 μ.μ. Rating: 5